Com es planteja 2021 per al teu negoci?

La crisi sanitària de la Covid-19 ha impulsat, sense cap mena de dubte, el procés de digitalització del teixit empresarial. Però, a banda d’apostar per les noves tecnologies, tant les grans companyies com les pimes hauran d’afrontar tota una sèrie de reptes, per tal de garantir la continuïtat dels seus negocis en una situació tan adversa i canviant com l’actual. Saps quins són? T’enumerem quatre dels objectius més importants a assolir en els pròxims mesos:

Adaptar-se a l’omnicanalitat

Aquest concepte també ha pres importància amb la pandèmia. Durant aquests mesos, el consumidor ha après que gairebé tot es pot comprar a través de canals no presencials, de manera que serà necessari redefinir el paper de la botiga física. Perquè ja no cal convèncer gairebé ningú que l’omnicanalitat, entesa com l'experiència de compra en el seu conjunt, independentment de si es realitza a través del canal online o offline, s'ha convertit en fonamental.

A més, sense una mirada global cap al client i sense una estratègia, en la qual, aquest sigui el centre per optimitzar la seva experiència de compra, el negoci pot deixar de ser competitiu en un futur immediat. Per tant, potser és hora de deixar de mesurar la rendibilitat pel canal de venda utilitzat i començar a centrar-la en el client. En el món de les assegurances ja fa temps que treballem d’aquesta manera. Des de CSA considerem que l'usuari ha de ser l'objectiu, hem de conèixer les seves preferències, els seus comportaments i els seus interessos per oferir-li un bon servei. Ara bé, per aconseguir-ho, cal dedicar tota una sèrie d’esforços i dur a terme una investigació prèvia.

Implementar el teletreball

El treball en remot, íntimament vinculat a la irrupció de la revolució digital, va arribar amb força durant la primera onada de la pandèmia i ha posat sobre la taula els seus pros i contres. La conciliació, la separació entre temps de treball i de descans, és un repte que ara està més present que fa molt pocs anys. Durant els mesos més durs de la crisi sanitària, molts de nosaltres vam transformar un espai de la nostra llar en oficina i vam haver de combinar l’atenció als nostres fills i les tasques domèstiques amb la feina.

Sens dubte, en tot aquest procés han adquirit protagonisme les plataformes de treball en remot i de videoconferències en streaming, tecnologies ja utilitzades, però que el confinament va convertir en massives. A més, aquest tipus d’eines també s'estan començant a fer servir en sectors que abans eren més reticents, com el de l'educació o el de la telemedicina.

Gestionar l’increment de la morositat

És un fet que, des de ja fa diversos mesos, s’està incrementant de forma important. Afortunadament, no s’arriba als nivells vistos durant la crisi de 2008, però si la situació s’agreuja, es podrien veure xifres similars. A més, hi ha sectors econòmics que ho estan passant especialment malament (hostaleria, turisme, oci, retail, immobiliari, etc.), en aquest cas, el risc que deixin factures sense pagar pot ser alt. Fins i tot autònoms amb un volum de facturació bo, en el moment actual, es poden veure afectats per la morositat. De fet, si els teus clients no fan els seus pagaments a temps, o directament no els fan, no és només que tinguis un problema puntual de liquiditat, és que pots acabar convertint-te tu també en un morós, per no tenir diners per pagar. Per tant, és una qüestió a tenir en compte, perquè no afecti la solvència de la teva empresa.

Una major preocupació per la sostenibilitat

Una part bona de la situació que estem vivint, és que les empreses han reforçat el seu compromís amb la sostenibilitat. Aquest concepte va més enllà de protegir el medi ambient. Entre altres coses, vol dir fomentar el benestar dels empleats i la conciliació entre la vida laboral i personal; invertir en el desenvolupament de les seves competències i, per tant, en la millora de la seva ocupabilitat; implementar la innovació i la transformació digital a les companyies; i, a més, obliga a impulsar el compromís dels treballadors i a reduir la disparitat d'oportunitats.

De fet, la sostenibilitat ja està pràcticament a totes les àrees de negoci de les grans companyies, però no tant entre les pimes. Aquesta bretxa és la que cal superar perquè arribi a tot el sistema productiu i es converteixi realment en la gran palanca de canvi que pot arribar a ser.

En definitiva, el que ha succeït en l’any que acabem de deixar enrere era impossible de preveure i les conseqüències d’aquesta crisi han afectat la gran majoria de negocis. Les esperances, doncs, ara estan posades en 2021, que esperem que sigui un millor any.

Des de CSA volem estar al costat de les empreses i autònoms. Per això, t’oferim les millors assegurances multirisc per als teus negocis, perquè estiguis cobert davant de qualsevol imprevist.