Alguna assegurança dóna cobertura al coronavirus?

El degoteig constant de nous casos de coronavirus ha convertit a aquesta patologia en un tema de salut pública nacional. A hores d’ara, a Espanya ja n’hi ha més de 140 casos i a nivell mundial la xifra ascendeix a 87.137, dels quals 79.968 corresponen a la Xina.

Davant la xifra de més de 3.000 defuncions a tot el planeta i la ràpida propagació de l’anomenat COVID-19, la preocupació de la població s’incrementa, especialment si en aquests moments estan fora o han de viatjar a algunes de les anomenades zones de risc: Xina, Corea del Sud, Japó o Nord d’Itàlia.

Quin paper hi juga l’assegurança?

Molts dels viatgers que es troben en aquests països tenen la incertesa de saber si les seves assegurances de viatge o salut els cobreixen en cas de contraure la malaltia. O bé, si poden recuperar les despeses, en cas de tenir planificat un viatge a alguns d’aquests països de risc.

En primer lloc, malgrat que s’acostuma a afirmar que les assegurances no donen cobertura en casos d’epidèmia i pandèmia; cal dir, que tal com han confirmat des d’Unespa: l’assegurança d’assistència en viatge cobrirà, en aquest cas, les atencions mèdiques que rebin aquelles persones assegurades que resultin infectades pel coronavirus durant un viatge dins dels límits fixats pel contracte. A més, aquestes pòlisses acostumen a contemplar, la cobertura de despeses de desplaçament, allotjament i manutenció de, almenys, un acompanyant.

Està coberta la cancel·lació d’un viatge a un país de risc?

De moment no. Caldria que el Govern espanyol decretés alerta sanitària o pandèmia, perquè les despeses, en cas de cancel•lació quedin cobertes. Cal recordar que l’assegurança de cancel•lació de viatge cobreix totes les despeses d’anul•lació, abans de la data de partida, sempre que sigui per un motiu de causa major.

En aquests moments hi ha un presumpte risc, però com hem comentat, no n’hi ha cap declaració oficial d’epidèmia per part de l’autoritat sanitària competent. La cobertura de la contingència, per tant, no estaria coberta als efectes de possibles pèrdues pecuniàries que es poguessin reclamar.

Si la destinació ha declarat de manera oficial l'existència d'una epidèmia o zona catastròfica l'import a retornar per cancel•lació de viatge dependrà del que estableixen els detalls de l'assegurança contractada. Si hi ha ordres de cancel•lació de determinats trajectes per raons de salut pública o les companyies aèries decideixen suspendre vols, el passatger tindrà dret a la devolució del bitllet contractat o a la reubicació en altres vols. És recomanable conservar tots els documents, bitllets i reserves per fer la sol•licitud de reemborsament.

Les persones que es troben desplaçades a hores d'ara fora d'Espanya i haguessin de ser confinades o posades en quarantena com a situació preventiva per les autoritats sanitàries a conseqüència del coronavirus, poden tenir coberts els costos derivats d'aquest confinament si disposen d'una assegurança d'assistència mèdica en vigor. La cobertura pot incloure tot allò que el confinament pot comportar: trasllats, estada, comunicació amb famílies, repatriacions, etc.

En definitiva, sempre que hagis de viatjar és fonamental que contractis una assegurança de viatge amb el màxim nombre de cobertures possibles, ja que, malauradament els imprevistos succeeixen i a vegades quan menys t’ho esperes.

En cas de dubtes, sobre la pòlissa que més et convé, et recomanem posar-te en contacte amb els corredors de CSA, ja que podran informar-te i assessorar-te sobre les opcions que més et convenen.