Com protegir-se dels accidents laborals

Dos punts importants de la geografia espanyola han sofert accidents laborals en aquest últim mes i mig: en primer lloc, la deflagració de la petroquímica de Tarragona IQOXE. En segon lloc, l'ensulsiada en l'abocador de la localitat biscaïna de Zaldibar, responsabilitat d'Abocar Reciclyng.

En el cas de l'empresa catalana l'accident va causar tres morts i set ferits, un d'ells greu. No obstant això, la xifra de danys a persones podria ascendir a 200 afectats. En el cas de l'empresa basca, hi ha dos desapareguts que han quedat soterrats després de l'ensulsiada i encara no han trobat els cossos. A més, s'estan investigant els danys ambientals, ja que l'abocador de Zaldibar havia rebut fins a 2,625 tones de "materials de construcció que contenen amiant".

Les assegurances contractades per totes dues empreses eren, en el cas d'IQOXE, el de Responsabilitat Civil amb AIG i l'assegurança de Danys amb Allianz. En el cas de l'abocador biscaí, l'aprovació de la llicència implicava contractar una Assegurança de Responsabilitat Civil per una quantia d'un milió d'euros, fixada pel Govern Basc.

Avui dia, no ha transcendit el nom de la companyia amb qui tenia contractat l'assegurança l'empresa basca. No obstant això, aquesta quantitat hauria de cobrir el risc d'indemnització pels possibles danys causats a terceres persones o als seus béns, i els costos de reparació i recuperació del medi ambient alterat, derivats de l'exercici de l'activitat.

L'impacte mediàtic dels dos casos ha estat considerable, però en el cas de l'abocador, les conseqüències mediambientals podrien ser molt perilloses a causa de l'amiant. Les empreses que per la seva activitat poden causar danys per contaminació mediambiental haurien de reparar en la contractació d'aquesta mena d'assegurances. La contaminació assegurada és aquella que es produeix de manera accidental i aleatòria, és a dir, que és extraordinària i no s'ha causat de manera intencionada o consentida. És per aquesta raó que es fa necessari comptar amb una assegurança de Responsabilitat Mediambiental, que no hauríem de confondre-la amb la Contaminació Accidental. És un matís important, perquè malgrat que algunes pòlisses cobreixen la contaminació accidental, no cobreixen la Responsabilitat Civil Mediambiental.
Recordar que molts grups empresarials requereixen una pòlissa de Responsabilitat Civil Mediambiental. Depenent de l'activitat que realitzis el teu corredor et pot assessorar sobre l'obligatorietat d'aquesta pòlissa, o la previsió de tenir-la.

Sengles casos, malgrat ser extrems, són totalment factibles en qualsevol empresa. Els accidents laborals més freqüents en el treball passen per caigudes des de les altures, contactes elèctrics, corts, incendis, sobreesforços o fatiga. Però assegurar la teva empresa, és assegurar la teva tranquil·litat.

La contractació d'una assegurança per a la teva empresa sempre dependrà del conveni laboral de cada sector, però les Assegurances d'Accidents són obligatoris a la majoria de convenis. Com a empresa tens l'obligació de cuidar i protegir als teus treballadors.

L'Assegurança d'Accidents serà indispensable per a fer front a possibles danys que sofreixin els empleats durant la seva activitat laboral. Les cobertures d'aquest segur protegeixen enfront de la gran invalidesa, la invalidesa absoluta o la defunció. Aquest tipus de pòlissa també inclou altres garanties addicionals, com l'hospitalització, assistència sanitària per accident o defunció per causes naturals.

També és important tenir en compte l'Assegurança de Responsabilitat Civil Patronal, que s'ocupa d'indemnitzar al treballador accidentat, sempre que l'empresa tingui responsabilitat directa d'aquest accident. No és una assegurança obligatòria, però és una protecció centrada en l'empresari o la gerència del negoci.

Invertir en una bona assegurança és invertir en tranquil·litat i com empresari@ necessites estar en bones mans. Deixa'ns assessorar-te per a trobar la millor solució, aquella amb la qual puguis dormir tranquil cada nit.